- Despre Anarhiva
- Browse Items
- Browse Collections
- Browse Exhibits
- Ghid de căutare
- Merch Anarhiva
- Publicații Anarhiva
-
Arhive Anarhiste
- The Anarchist Library
- Kate Sharpley Library
- Tyneside Anarchist Archive
- Archivio Giuseppe Pinelli
- Archivio Storico della Federazione Anarchica Italiana
- Fundacion Anselmo Lorenzo (FAL)
- Centre de documentation anarchiste (CDA)
- Circolo anarchico Berneri
- Circolo Carlo Vanza
- Centre International de Recherches sur l'Anarchisme (CIRA)
- Archivo FLA (Federación Libertaria Argentina)
- Eutopia Library
- Centar za liberterske studije
- Das Anarchiv
- Anarchistische Bibliothek und Archiv (Wien)
- Fédération internationale des centres d’études et de documentation libertaires
Tipograful anarhist Joseph Ishill (1888–1966)
La 14 martie 1966 murea Joseph Ishill, scriitor, artizan, anarhist și unul dintre cei mai apreciați tipografi libertari ai veacului trecut.
Originar din Botoșani, a emigrat în 1909 în Statele Unite ale Americii, la fel ca mulți alți evrei din România la acea vreme. Era, de altfel, unul dintre apropiații lui Panait Mușoiu, cu care a continuat să corespondeze mulți ani după aceea, primind în continuare Revista Ideei.
S-a stabilit la New York, familiarizîndu-se destul de repede cu cercurile anarhiste din metropola americană și participînd la animatele prelegeri ale Emmei Goldman. Interesat de metodele pedagogului Francisco Ferrer, a devenit unul dintre membrii „coloniei Ferrer“ din Stelton, unde-i învăța pe copii arta tipografică.
A editat numeroase reviste - „Modern School”, „Open Vistas” sau „The Free Spirit” – broșuri, dar și volume dedicate lui Piotr Kropotkin, Elisée Reclus, H.D. Thoreau, Eugen Relgis, Oscar Wilde, Havelock Ellis etc.
Obișnuia să lucreze alături de Rose Freeman, poetă și tovarășa sa de viață, scoțând tiraje destul de mici, împărțite generos tuturor celor care și le doreau. Era în același timp editor, traducător, corector, culegător și legător. După cum mărturisea singur, prin munca sa încerca să scoată la iveală „valoarea estetică a anarhismului, atât de nesocotită chiar și de cei mai sinceri precursori ai acestui ideal“.