„Răsboi răsboiului!” (1912)

Manifestul original Rasboi  rasboiului.jpg

Dublin Core

Title

„Răsboi răsboiului!” (1912)

Subject

Manifestul „Război războiului” a apărut în preajma primului război balcanic, fiind tipărit și răspândit de cercul „Propaganda Sindicalistă” din Ploiești, din care făceau parte mai mulți militanți sindicaliști revoluționari și anarhiști. Textul a fost redactat de Ștefan Gheorghiu, Constantin Mănescu și Alexandru Vodă.

Guvernul a văzut în manifest un „îndemn la dezertare” și a dispus confiscarea tuturor exemplarelor disponibile. Ștefan Gheorghiu, Constantin Mănescu și tipograful T. Ionescu au fost arestați și ținuți în închisoare timp de peste o lună, fiind ulterior judecați și condamnați pentru „anti-patriotism și anti-militarism”.

Extras din manifest:
„Dacă voim ca crimele războiului să ia sfârșit, atunci să refuzăm de-a mai fi mult timp victimele și complicii stăpânitorilor! Atâta timp cât religia imbecilă a Patriei ne va stăpâni, vom fi robii lor, vom fi carnea lor de tun. Destul cu atâtea crime, absurdități și netrebnicii! E timpul de-a sfârși odată cu această sinistră comedie ce de atât amar de vreme se tot joacă pe spinarea noastră. Când ni se va tot cânta că „Patria cere, Patria vrea” să închidem odată pentru totdeauna gura șarlatanilor cu: „Patria suntem noi muncitorii, producătorii întregii bogății sociale și numai noi știm mai bine ca oricine ceea ce trebuie de făcut!” Apărarea națională nu poate fi luată în seamă, căci nu e apărare națională, ci apărarea intereselor celor bogați, celor puțini contra celor săraci, a celor mulți. Ca să putem înscăuna pacea, ca să ne putem emancipa de servitutea militară, nu trebuie să ne sprijinim decât pe noi înșine. Și pentru asta nu e decât un singur mijloc eficace: să refuzăm de-a ne mai supune! Atâta timp cât vom continua de-a fi docili, atâta timp cât vom avea netrebnicia de-a le servi de carne de tun, tunul va bubui. Să refuzăm acest lucru și tunul va tace.”

Description

manifest anti-război și anti-militarist
Cercul „Propaganda Sindicalistă” din Ploiești

Creator

Cercul „Propaganda Sindicalistă”

Publisher

Cercul „Propaganda Sindicalistă”

Date

1912

Contributor

Ștefan Gheorghiu, Constantin Mănescu și Alexandru Vodă

Relation

Transcrierea integrală a manifestului poate fi consultată aici: https://pagini-libere.ro/razboi-razboiului/

Language

română

Type

manifest / foaie volantă

Coverage

Ploiești, 1912

Citation

Cercul „Propaganda Sindicalistă”, “„Răsboi răsboiului!” (1912),” Anarhiva, accessed February 5, 2023, http://anarhiva.com/items/show/423.