Browse Exhibits (3 total)

Tipograful anarhist Joseph Ishill (1888–1966)

josephishill1rz1.jpg

La 14 martie 1966 murea Joseph Ishill, scriitor, artizan, anarhist și unul dintre cei mai apreciați tipografi libertari ai veacului trecut.

Originar din Botoșani, a emigrat în 1909 în Statele Unite ale Americii, la fel ca mulți alți evrei din România la acea vreme. Era, de altfel, unul dintre apropiații lui Panait Mușoiu, cu care a continuat să corespondeze mulți ani după aceea, primind în continuare Revista Ideei.

S-a stabilit la New York, familiarizîndu-se destul de repede cu cercurile anarhiste din metropola americană și participînd la animatele prelegeri ale Emmei Goldman. Interesat de metodele pedagogului Francisco Ferrer, a devenit unul dintre membrii „coloniei Ferrer“ din Stelton, unde-i învăța pe copii arta tipografică.

A editat numeroase reviste - „Modern School”, „Open Vistas” sau „The Free Spirit” – broșuri, dar și volume dedicate lui Piotr Kropotkin, Elisée Reclus, H.D. Thoreau, Eugen Relgis, Oscar Wilde, Havelock Ellis etc.

Obișnuia să lucreze alături de Rose Freeman, poetă și tovarășa sa de viață, scoțând tiraje destul de mici, împărțite generos tuturor celor care și le doreau. Era în același timp editor, traducător, corector, culegător și legător. După cum mărturisea singur, prin munca sa încerca să scoată la iveală „valoarea estetică a anarhismului, atât de nesocotită chiar și de cei mai sinceri precursori ai acestui ideal“.

, ,

Slogan (1997-2012)

Slogan #11.pdf
Apărută între 1997 și 2012, ce e drept și cu pauze destul de lungi câteodată între numere, Slogan este una dintre zinele cele mai longevive de la noi sau, așa cum se autodefinea în 2010, „o publicație anarhopunk istorică”. În plus, numerele apărute arată destul de bine și faptul că ideile anarhiste au pătruns la noi preponderent prin intermediul scenei punk și underground, mai ales între anii 90 și începutul anilor 2000. Chiar dacă nu a existat o suprapunere perfectă între cele două, punctele de intersecție, afinitate și convergență au fost și sunt în continuare numeroase.
Primul număr, scos în 1997, nu se numea Slogan, ci Punklub Magazine, găzduind materiale despre scena underground și punk (națională și internațională): The Exploited, Ura de după Ușă, Dead Kennedys, Sid Vicious și alții. Numărul 3 din 1998 a fost dedicat ediței a doua a Underground Timișoara Festival, care a reunit cele mai cunoscute trupe de punk de la noi de atunci.
Începând cu 1999, subtitlul zinei se schimbă din „underground zine” în „underground anarcho-punk zine”, marcând astfel o turnură politică mai clară. De altfel, pe coperta numărului 5 apar în engleză definițiile termenilor „anarhie”, „anarhism” și „anarhist”. În numerele care vor urma, alături de articole și interviuri cu formații din „underground” apar tot mai mult materiale dedicate mișcării anarhiste, de la Pierre-Joseph Proudhon, la grupul Class War din marea Britanie sau la anarhiștii din Rusia de la acea vreme. Au fost promovate și acțiuni antifasciste sau evenimente tipic anarhiste, ca Food Not Bombs sau Critical Mass (în numărul 11 din 2002). În același timp, componenta underground a rămas importantă, așa cum o demonstrează și nr. 14 (2012), un număr de „revenire”, care cuprinde materiale cu trupe locale ca Void Forger, P.O.V., Mediocracy sau Clitgore și o recenzie a festivalului Reclaim! Underground Timișoara Festival.
Au apărut 14 numere, unele fiind split-uri cu alte zine (Nonconformism sau Gluga Neagră).

Săptămâna anti-rasistă (21-27 martie 2004)

03270014.JPG

Între 21-27 martie 2004 a avut loc săptămâna anti-rasistă în România, cu evenimente organizate în mai multe orașe din țară: de la concerte la expoziții de afișe anti-rasiste și anti-fasciste, și de la împărțirea de fluturași la acțiuni „mâncare nu bombe”.

La Craiova au avut loc concerte, s-au împărțit pe stradă sute de fluturași și pliante anti-rasiste. La Bacău au fost lipite afișe cu aceeași tematică; la Sibiu acțiunile au fost organizate de Mișcarea Punk, având loc și o expoziție de afișe anti-rasiste.

La Timișoara au avut loc mai multe evenimente, în mare parte găzduite de Centrul Cultural INCA: proiecții de filme, concerte, discuții. Pe holurile Universității de Vest a fost o expoziție de afișe anti-fasciste și anti-rasiste din Germania anilor 80-90. La final, pe 27 martie, antifasciști din toate colțurile țării au participat la un marș al toleranței prin Timișoara, purtând mesaje anti-rasiste și anti-război. Amănuntul nu e lipsit de importanță căci cu un an înainte, tot în luna martie, avea loc la Craiova demonstrația împotriva războiului din Irak, manifestație la care au participat în număr mare și anarhiștii/-tele.

Finalul săptămânii anti-rasiste a conicis și cu începutul celei de-a opta ediții a Underground Timișoara Festival, eveniment la care au cântat, printre alții, Critica Radicală, Haos, Scandal, Noman's band, Los Pogos, Nuka Kuka etc.

Acțiunile și evenimentele săptămânii anti-rasiste din 2004 au fost prezentate în zinele D.I.Y #1 (2004), dar și într-un număr comun al Revolta! #5 și Ura #13.

Vă recomandăm să descoperiți mai multe fotografii, filmări din timpul marșului, ori trupele care au cântat la festival, accesând expozițiile din dreapta paginii curente! 

,